Dietetyk dziecięcy radzi: Drugie śniadanie w szkole to podstawa!

Dietetyk dziecięcy przypomina rodzicom , że  często nie zdają sobie sprawy z tego, że obniżona zdolność zapamiętywania i koncentracji dziecka to „zasługa” nieprawidłowego i nieregularnego odżywiania.

Drugie śniadanie jest szczególnie ważnym posiłkiem w ciągu dnia, to absolutna konieczność w diecie naszych najmłodszych. Dietetyk dziecięcy zwraca uwagę , dziecko powinno jeść co 3-4 godziny. Jeśli tego nie robi, następuje gwałtowny spadek zawartości glukozy we krwi skutkujący znacznym pogorszeniem jego kondycji fizycznej i intelektualnej, nawet o kilkadziesiąt procent. Dziecko głodne nie potrafi się skupić, czuje rozdrażnienie.

Dietetyk  dziecięcy – mgr Grażyna Korzeniewska – przekonuje , jak ważne jest , aby nasze dzieci w przerwie między pierwszym śniadaniem i obiadem zjadły w szkole pełnowartościowe drugie śniadanie . Nie wolno przyzwyczaja ich do słodkich i słonych smaków. Batony tylko na krótko podniosą poziom glukozy, po chwili dziecko będzie znów głodne, a puste kalorie na pewno nie wpłyną korzystnie na jego organizm.

Kilka porad, które przydadzą się przy planowaniu drugiego śniadania:

  • Prawidłowo skomponowane drugie śniadanie powinno zawierać między innymi pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, wapń, żelazo i odpowiednie kwasy tłuszczowe. Przygotowujemy więc kanapkę z wędliną, bądź innym źródłem białka, na przykład żółtym serem. Warto pamiętac o listku sałaty albo kapusty pekińskiej włożonej do kanapki, a także plasterku pomidorka czy ogórka włożonym między listki sałaty i wędlinę tak, by kanapka nie zrobiła się wilgotna.
  • Dobrym pomysłem jest pokrojenie warzyw w słupki
  • Przygotowujemy też owoc, pamiętajmy jednak o obraniu go, pokrojeniu, usunięciu pestki czy podzieleniu na cząstki.
  • Dziecko powinno wypić jogurt, kefir lub zjeść serek homogenizowany. Kupmy jogurt naturalny, wymieszajmy z pokrojonymi drobno lub zmiksowanymi owocami (zimą mrożonymi) i przelejmy do małego słoiczka.
  • Jako przekąskę podsuńmy dziecku niesolone orzechy, pestki słonecznika, dyni oraz suszone owoce – morele, śliwki czy żurawinę. Ideałem byłyby te ekologiczne, niesiarkowane.
  • Najzdrowszymi napojami są niegazowana woda mineralna i soczek owocowy bez cukru. Do wody można dodać troszkę soku z cytryny lub kilka listków mięty.