Dieta jesienią

Jesień to czas przygotowań na nadejście zimowych dni

Jesień to czas, gdy powinniśmy  się solidnie przygotować na nadejście zimowych dni, podczas których łatwo o wychłodzenie i przeziębienie. W praktyce jest to dość trudne, bo właśnie na jesieni rusza sezon grypy i przeziębień, które osłabiają często organizm  przed zimą. Dlatego warto na wszelkie sposoby starać się budować odporność dzieci już od wczesnych, jeszcze ciepłych jesiennych dni. Można to robić poprzez odpowiednią dietę oraz przez wdrożenie pewnych korzystnych obyczajów i nawyków. Dietetyk dziecięcy radzi jak najlepiej zbilansować dietę , aby wspierał układ odpornościowy naszych milusińskich.

Jesienią wybór warzyw, owoców, zbóż, kasz i orzechów jest bardzo szeroki. Korzystajmy z tego i z przystępnych cen oraz z faktu, że warzywa i owoce nie są długo przechowywane . Dietetyk dziecięcy poleca produkty, których stała obecność w menu małego dziecka przyczyni się do wzmacniania odporności jego organizmu:

  1. Warzywa i owoce – zawierają m.in. wiele witamin, minerałów oraz błonnik – czyli składniki, które w istotny sposób wpływają na odporność. Wśród witamin, które szczególnie sprzyjają budowaniu sił obronnych organizmu warto wymienić: witaminę C, skracającą czas trwania przeziębienia (zawarta jest w dużych ilościach np. w kapuście, pomidorach, papryce, pomarańczach, czarnej porzeczce) oraz beta-karoten, który stymuluje budowanie odporności (marchew, pomarańcze, dynia, brzoskwinie, morele, pomidory, a nawet warzywa zielone, np. brokuły, szpinak).
  1. Nabiał, jaja, chude mięso, mleko mamy – czyli produkty bogate w białka. Nie każda mama wie, że również one mają ważne znaczenie dla wzmacniania odporności malca! Białka odpowiadają za budowę ciał odpornościowych. Jest to zresztą jeden z wielu powodów, dla których warto odpowiednio długo karmić dziecko piersią (dostarczanie białek i przeciwciał).
  2. Ryby – zawierają wiele cennych składników, które wzmacniają organizm i pomagają w budowaniu odporności, np. witaminę A, D, kwasy DHA czy cynk, który utrudnia wirusom atakowanie komórek organizmu.